Nieuwsbrief RHC Zuidoost Utrecht 2 van 2018

9 mei 2018

Publieksjaarbericht 2017

In het Jaarbericht over 2017 laat het RHC Zuidoost Utrecht in woord en beeld zien wat er afgelopen jaar allemaal gebeurd en gedaan is. Welke archieven en collecties zijn toegankelijk gemaakt voor onderzoek? Wat is er nieuw binnengekomen en wat online gezet? Hoe staat het nu met de beeldbank en die grote bibliotheek? En wat doet het RHC ter voorbereiding op de (digitale) toekomst?

Aan het eind staan de kerncijfers en de namen van de bestuurders, medewerkers en vrijwilligers die samen hebben gezorgd voor opnieuw een mooi jaarresultaat.


Archieven verwijderen foto’s van beeldbank

Archiefinstellingen reageren proactief op de nieuwe wet over de bescherming van persoonsgegevens, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, op 25 mei a.s. Daarnaast speelt de onrust die is ontstaan door een verloren rechtszaak waarbij Erfgoed Leiden een enorme boete opgelegd kreeg. Uit voorzorg halen archiefinstellingen foto's van hun beeldbanken. Zie https://nos.nl/l/2229158. Ook het RHC Zuidoost Utrecht heeft inmiddels een klein deel van de afbeeldingen op 'zwart' gezet, om eventuele claims van rechthebbenden te voorkomen. Mocht u ondanks deze actie toch menen het auteursrecht te hebben op een of meerdere gepubliceerde afbeeldingen van het RHC, dan komen wij graag met u in contact. Meldt het barcodenummer van 'uw foto's' in een mail naar studiezaal@rhczuidoostutrecht.nl en geef hierbij aan wat uw rechten zijn. Wij zullen daar zo snel mogelijk op reageren.


Film over Wijkse archieframp

De voor iedereen, die om de bescherming van erfgoed geeft, leerzame documentaire die Izak van Rij eind 2017 in opdracht van het RHC maakte over de Wijkse archiefcalamiteit is nu vrijgegeven en integraal te bekijken via: https://vimeo.com/237350653.


Verzet in de gemeente Langbroek

Op vrijdag 13 april j.l. werd de geheel herziene en aangevulde heruitgave van het boekje 'Langbroek in de Tweede Wereldoorlog', geschreven door Loek Caspers, gepresenteerd. Dat gebeurde voor een vol Hervormd Centrum met zo'n 150 volwassenen en schoolkinderen op de Brink in Langbroek. Gastheer was wethouder Hans Marchal. Al in 1989 schreef de 93-jarige verzetsstrijdster dit boekje over het verzet in Langbroek. Aanleiding was de adoptie van het verzetsmonument door de beide basisscholen in deze plaats. De heruitgave verschijnt in het door het samenwerkingsverband Platform WO2 uitgeroepen jaar van Verzet 2018. In het boekje staat ook een nieuwe bijdrage over het oorlogsmonument in Langbroek van oud-burgemeester Theo Bunjes. Het was een bijzondere bijeenkomst met toespraken van Loek Caspers en Theo Bunjes en met interessante televisiefragmenten. Oud-verzetsman Joop Alberts reikte de eerste exemplaren van het nieuwe boekje uit. Na de bijeenkomst werden bloemen gelegd bij het Piet de Springer monument op de begraafplaats.

Het RHC beheert het archief van Loek Caspers. De stukken zijn in te zien op de studiezaal in Wijk bij Duurstede.

Nieuwe toegangen

In de afgelopen maanden hebben twee van onze vrijwilligers gewerkt aan twee particuliere archieven. Steven Brouwer inventariseerde als stagiair van de Archiefschool het archief van de Stichting Hervormd Verzorgingscentrum De Tollekamp uit Rhenen. Deze stichting is als zorginstelling op initiatief van de Hervormde gemeente. De Tollekamp is tegenwoordig onderdeel van Zorggroep Charim.

Gijs van Roekel, al jaren actief als vrijwilliger voor de Maarnse en Maarsbergse archieven en collecties, heeft een toegang gemaakt op het archief van Willemien Blaauwendraad (1915-2012). Ze was jarenlang als hulp in de huishouding in dienst bij de Maarnse dokter Van Kekem en gaf bijna vijftig jaar leiding aan de plaatselijke zondagsschool. Willemien is nooit getrouwd geweest en was een bekend figuur in het dorp.

Amerikanen met Wulvense wortels op bezoek

Op donderdag 26 april hebben Kees van Schaik en Otto Wttewaall namens het RHC enkele bijzondere Amerikaanse gasten ontvangen: Professor Max Peeters, Honorair Consul van Nederland in Wyoming, Colorado & New Mexico en mevrouw Karen Gerwitz, president van het Wereld Handelscentrum in Denver Colorado, de moeder van mevrouw Gerwitz en enkele andere familieleden. Mevrouw Gerwitz sr. stamt af van de familie Boissevain die banden heeft met Oud-Wulven en mogelijk ook met Schalkwijk.

Na de ontvangst bij het Houtense gemeentehuis is de groep naar het huis van Kees van Schaik in Oud-Wulven gereden waar Kees koffie serveerde en uitleg gaf over het kasteel en de buurtschap Oud-Wulven. Daarna liepen de gasten naar de plek waar het kasteeltje heeft gestaan. Vervolgens ging het met twee auto's naar het kasteelterrein van Schalkwijk waar wat over de geschiedenis van dat kasteel werd verteld. Na een heerlijke lunch op Landgoed Wickenburgh vertrok het gezelschap naar station Houten.
Bijschrift foto: De groep poserend voor het huis van Kees van Schaik. In het midden staan mevr. Gerwitz sr. en jr.; dhr. Peters staat niet op de foto.

Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Klik dan op afmelden nieuwsbrief
© 2012 - 2018 RHC Zuidoost Utrecht