Nieuwsbrief RHC Zuidoost Utrecht 4 van 2017

2 november 2017



Film ‘De Wijkse archieframp’

Zondag 5 november om 17.00 uur wordt in Theater Calypso op de Markt 4 in Wijk bij Duurstede de film ‘De Wijkse archieframp’ vertoond. De documentaire vertelt het verhaal van de grootste archiefcalamiteit in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In de avond en nacht van 17 op 18 oktober 2002 liep bij de verbouwing van het Wijkse gemeentehuis 1000 strekkende meter aan historische archieven en collecties in de kelderverdieping onder water. 700 jaar geschiedenis uit de streek ging kopje onder. Het was het begin van een langdurig en gecompliceerd traject van evacuatie, invriezen, het maken van plannen, drogen, schade-inventarisatie, herstel en restauratie van de stukken. Natuurlijk waren er ook de nodige juridische, bestuurlijke en financiële hobbels te nemen. Na vijftien jaar kan eindelijk een punt worden gezet achter dit omvangrijke project. De film laat zien wat er allemaal gebeurd is in die jaren en vooral of het gelukt is om de beschadigde stukken te herstellen. De documentaire duurt 40 minuten en is gemaakt door de Viaanse filmmaker Izak van Rij in opdracht van het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. De toegang is gratis.


Tevreden?

Het RHC wil de kwaliteit van zijn dienstverlening graag verbeteren. Bovendien zijn wij bezig met het ontwikkelen van een toekomstvisie en het maken van een nieuw beleidsplan. Daarom zijn we geïnteresseerd in uw mening over onze producten en diensten. Wat gaat er goed en wat (nog) niet en kan volgens u beter.

Wilt u zo vriendelijk zijn enkele vragen te beantwoorden? Door op onderstaande link te klikken komt u op de vragenlijst. Het invullen kost slechts een paar minuten. Uw anonimiteit is volledig gewaarborgd. We danken u alvast hartelijke voor de moeite. Invullen kan tot en met 30 november 2017.

Link: https://www.noties.nl/vx/?archieven2017////37


Boeiende workshop veldnamen

Zaterdagmorgen 28 oktober woonden 21 belangstellenden de workshop veldnamen in Wijk bij Duurstede bij. De deelnemers kwamen voor driekwart uit het werkgebied van het RHC Zuidoost Utrecht. Na de kennismaking hield Ad van Bemmel een algemene inleiding en inkadering. Aan de orde kwamen onder meer de aanleiding voor de workshop (het symposium over het Kromme Rijngebied in november 2016, het standaardwerk van Kees Dekker uit 1983 en de herdenkingsactiviteiten in 2022), alsmede de betekenis, verstening, indeling, ouderdom en literatuur over toponiemen in het Kromme Rijngebied. De voordracht eindigde met de vraag wie wil meewerken aan het voltooien van een digitale kaart van historische toponiemen in dit gebied en met een lijst van de uit te voeren klussen.

Na de pauze vertelde Ad van Ooststroom over het grote belang van Geografische Informatiesystemen (GIS) en liet hij zien hoe de digitalekaart van het Kromme Rijngebied met toponiemen op zijn website www.vanooststroom.com er op dit moment uitziet. Hij eindigde zijn presentatie met het tonen van interessant basismateriaal van het Meertensinstituut.

De boeiende en levendige workshop eindigde met verschillende vragen en opmerkingen van de aanwezigen. Acht deelnemers gaven zich al direct op om actief mee te doen aan de klussen. Zij worden uitgenodigd voor een vervolgbijeenkomst op 2 december. Alle deelnemers hebben de beide powerpointpresentaties toegestuurd gekregen.

Als u alsnog belangstelling heeft voor deelname aan de vervolgactiviteiten over veldnamen in het Kromme Rijngebied, kunt u dat laten weten via info@rhczuidoostutrecht.nl.


Kruisverenigingen van Driebergen-Rijsenburg en Doorn; bijna een eeuw lang zorgverstrekking

Regionale kruisverenigingen in het land maakten zich bijna honderd jaar sterk voor gezondheidszorg en welzijn. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw hielden de kruisverenigingen zich vooral bezig met ziekenverzorging, bestrijding van ziekten, preventieve zorg, kraamzorg en zorg voor zuigelingen en peuters. Door overheidsmaatregelen veranderde dat. Veel zorgtaken van de kruisverenigingen werden overgeheveld naar thuiszorgorganisaties. Acht archieven van de voormalige kruisverenigingen en samenwerkingsverbanden van Driebergen-Rijsenburg en Doorn zijn recentelijk geïnventariseerd en in één inventaris ondergebracht. De stukken die beschreven zijn geven een interessant beeld van de ontwikkelingen op het gebied van de lokale welzijns- en gezondheidszorg. Indien u daar kennis van wilt nemen kunt u de stukken bij ons inzien. U bent van harte welkom!



Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Klik dan op afmelden nieuwsbrief
© 2012 - 2017 RHC Zuidoost Utrecht