HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Zoekpagina in archieven en inventarissen


Uw zoekacties: Nederlandse Christen-Vrouwenbond, vanaf 1999 Passage Christe...
x98 Nederlandse Christen-Vrouwenbond, vanaf 1999 Passage Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenbeweging, afdeling Maarn-Maarsbergen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

98 Nederlandse Christen-Vrouwenbond, vanaf 1999 Passage Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenbeweging, afdeling Maarn-Maarsbergen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
De afdeling Maarn-Maarsbergen van de landelijke, sinds 1919 bestaande, organisatie de Nederlandse Christen VrouwenBond (NCVB), werd op 26 april 1944 opgericht door een twaalftal vrouwen, waaronder de eerste bestuursvoorzitter, mevrouw A.L.A. Ringeling-Verhoeff. Het eerste ledental bedroeg 36.
Op 1 januari 1999 vond op landelijk niveau een fusie plaats tussen de NCVB en de CPB, de Christelijke Plattelandsvrouwen Bond, beide gevestigd in Amersfoort. De nieuwe vereniging heette: Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging.
In februari 2001 werd de afdeling Maarn-Maarsbergen, die toen 41 leden telde, opgeheven. De reden daarvoor lag in de vergrijzing van het ledenbestand, het gebrek aan bestuursleden en de-mede als gevolg van de fusie-verminderde affiniteit van de leden met de vereniging. Na het opheffen van de afdeling is de activiteitencommissie blijven bestaan.
Het archief is op 11 mei 2001 door de laatste secretaris-penningmeester, mevrouw J. Vogelaar uit Maarn, aan het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied-Utrechtse Heuvelrug geschonken. Het archief heeft een omvang van 60 centimeter. Bij de inventarisatie zijn alleen de dubbelen vernietigd en enkele op termijn te vernietigen financiële stukken geretourneerd. Het archief is betrekkelijk volledig, vooral wat betreft de notulen van de vergaderingen en de registers van inkomsten en uitgaven. Wel ontbreken vooral uit de beginperiode stukken, waaronder de statuten.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1944-2001
Plaatsnaam:
Maarn- Maarsbergen
Omvang:
1.00
Toegang:
ja
Nadere toegangen:
nee
Openbaarheid:
beperkt
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
RHC Zuidoost Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 98 Nederlandse Christen-Vrouwenbond, vanaf 1999 Passage Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenbeweging, afdeling Maarn-Maarsbergen 1944-2001
VERKORT:
NL-WbdRHCZOU. 98
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS