HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Zoekpagina in archieven en inventarissen


Uw zoekacties: Gemeenschappelijke Doornse Ziekentroostaktie (Gedozieta)
x493 Gemeenschappelijke Doornse Ziekentroostaktie (Gedozieta)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

493 Gemeenschappelijke Doornse Ziekentroostaktie (Gedozieta)
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
De Gemeenschappelijke Doornse Ziekentroostactie is rond 1939 ontstaan. Aanzet hiertoe gaf een groep kinderen van verschillende leeftijden die in een zaaltje aan de Acacialaan wekelijks bijeen kwamen voor evangelisatie, zondagsschool en ontspanning. Tijdens deze bijeenkomsten werd veel gezongen en op een gegeven moment is het idee geopperd bij een ziek familielid of bij oudere zieken te gaan zingen. Met twaalf personen startte het werkcomité. Dit sloeg zo aan dat besloten is bij mensen waar was gezongen ook in de Kerstnacht te gaan zingen. Initiatiefnemer hiervoor was dhr. G.P. de Jong. De groep groeide, er kwamen ouderen bij en met zo’n veertig personen, begeleid door dhr. Kol die een kofferorgeltje op een bakfiets meevoerde en ook trompet kon spelen, trok de groep ’s nachts door het dorp. Hierbij nam de organist altijd twee kruiken mee om tijdens de koude Kerstnacht zijn handen te kunnen warmen.
In de oorlogsjaren mocht men pas vanaf 4.00 uur naar buiten en dan kwam er een groepje tijdens de nacht bijeen bij de familie Willigenburg aan de Kampdwarsweg. Daar maakten zij van boomschors, takjes en een plankje kerstukjes. In het volgende oorlogsjaar werden er bakjes gemaakt van opgespaarde conservenblikjes die werden gevuld met mos en takjes. Het aantal bakjes groeide in de loop der jaren tot circa 500. Vrijwilligers brachten de bloemstukken en later fruitbakjes bij zorgcentra als Huize Beatrix, Zonnehuis, Huize Marijke en Oud Sitio. De adressen verkreeg de stichting via huisartsen, wijkverpleging, predikanten en inwoners.
In 1964 is voor het eerst huis-aan-huis-folder verspreid met het verzoek geld te storten. Het benodigde bedrag is steeds door de bevolking geschonken. In 1958 is de eerste boottocht voor zieken en gehandicapten van het Zonnehuis georganiseerd. De patiënten werden altijd begeleid door het personeel, huisarts D.C. Endert, de wijkverpleegster, helpers van het Rode Kruis en een kok. In gebruik waren schepen van het Rode Kruis, de Kasteel Staverden en later de Henri Dunant. Op deze reizen waren heel veel vrijwilligers betrokken. Toen het nieuwe Zonnehuis is gebouwd aan de Bergweg werd het aantal deelnemers zo groot dat het te kostbaar werd. Daarom zijn de boottochten in 1974 gestaakt.
De naam Gedozieta viel in de Doornse krant De Kaap voor het eerst in 1954. In 1966 zijn de activiteiten ondergebracht in de Stichting Gedozieta. In de jaren ’80 liep het aantal ziekenadressen hard terug. Uit het nagelaten archief blijkt ook dat dit zogenaamde ‘magere’ jaren waren. In de jaren ’90 lijkt de belangstelling weer wat aangetrokken. Totdat in 2012 de stichting is opgeheven.
Het archief van Gedozieta (en diens voorganger) is na 2012 gedeponeerd bij de Protestantse gemeente Doorn. Op 12 oktober 2016 kreeg het RHC Zuidoost Utrecht via Heleen Gietema, contactpersoon van deze gemeente, het archief in beheer. Het archief heeft een omvang van 0,3 strekkende meter.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1957-2012
Plaatsnaam:
Doorn
Omvang:
0.30
Openbaarheid:
gedeeltelijk
Herkomst:
Particulier
Auteur:
H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
RHC Zuidoost Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 493 Gemeenschappelijke Doornse Ziekentroostaktie (Gedozieta) 1957-2012
VERKORT:
NL-WbdRHCZOU. 493
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS