HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Zoekpagina in archieven en inventarissen


Uw zoekacties: Hervormde gemeente Vianen
x457-AANVULLING Hervormde gemeente Vianen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

457-AANVULLING Hervormde gemeente Vianen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Deze stukken vormen een aanvulling op het reeds aanwezige, geïnventariseerde, archief van de Hervormde gemeente Vianen, 1667-1974 (457). Beide archiefbestanden bevonden zich in de archiefbewaarplaats van de gemeente Vianen, vanwaar zij in maart 2014 zijn overgebracht naar het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht in Wijk bij Duurstede.
De datering van het bestand wordt bepaald door de datum van het oudste en het jongste stuk; er kan niet gesproken worden van een logische cesuur.
De omvang van deze aanvullingen bedroeg ca 7 m1. Het ging om niet geselecteerde en niet beschreven bescheiden. Hiervan is na een eerste selectie 4 m1 overgebleven. Van dit bestand is ca 40 cm1 (nrs 1-14)) geïnventariseerd, d.w.z. conform de standaard bewerkt en beschreven. De overige 3,6 m1 hebben een eerste bewerking ondergaan en een voorlopige beschrijving gekregen. De stukken moeten nog verder geschoond, geordend en ontijzerd worden en in een aantal gevallen van de juiste omslagen worden voorzien. Het bestand bevat heel veel ijzerwerk in de vorm van nietjes. Bovendien vindt er vaak overlapping plaats, waardoor er veel dubbelen moeten worden verwijderd. Ook zijn de stukken zowel inhoudelijk als in chronologisch opzicht slecht geordend.
De bedoeling is dat deze aanvullingen te zijner tijd nader worden bewerkt en geïntegreerd in het archief van de Hervormde gemeente Vianen. Dit archief is adequaat geïnventariseerd. Wel moeten de archiefdozen en omslagen vervangen worden. Daarbij zal ook gestreefd worden om de nu nog ontbrekende stukken tot 2004 mee te nemen zodat het archief kan worden afgesloten per 2004, het jaar waarin de Hervormde gemeente Vianen opging in een nieuw landelijk kerkverband, de Protestantse Kerk in Nederland.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
2. Openbaarheid
Kenmerken
Datering:
1897-2002
Herkomst:
Particulier
Auteur:
E. Hinders, D. Ruiter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
RHC Zuidoost Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 457-AANVULLING Hervormde gemeente Vianen 1897-2002
VERKORT:
NL-WbdRHCZOU. 457-AANVULLING
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS