HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Zoekpagina in archieven en inventarissen


Uw zoekacties: Documentatie Houten, 't Goy, Schalkwijk, Tull en 't Waal
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Het RAZU beheert een aantal verzamelingen documentatie. Per plaats c.q. (voormalige) gemeente is zo’n verzameling gevormd. Daarnaast is er een verzameling documentatie algemeen (toegang 167) die het gehele werkgebied van het RA of delen ervan, bijvoorbeeld het Langbroekerweteringgebied, bestrijkt.
Het gaat in beginsel om veelal schriftelijk materiaal (ook in fotokopievorm) zoals krantenknipsels, aantekeningen, folders en dergelijke. Het gaat in beginsel niet om andersoortig materiaal als afbeeldingen (kaarten/foto’s/affiches in Topografisch Historische Atlassen), boeken/series tijdschriften/atlassen (bibliotheek) en brochures (bibliotheek/Collectie Losse Aanwinsten). In zeker opzicht vormen verzamelingen documentatie een ‘restcategorie’.
De onderhavige documentatie betreft Houten en ’t Goy, Schalkwijk alsmede Tull en ’t Waal. Sedert 1 januari 1962 vormen die drie voordien zelfstandige gemeenten de gemeente Houten. Waar zinvol is een uitsplitsing naar die - voormalige - gemeenten gemaakt. De documentatie is voor het merendeel afkomstig van de gemeente Houten en wat betreft de laatste decennia samengesteld door de lokale historicus O.J.
Wttewaall (werkzaam aldaar vanaf 1980). De documentatie bevat tevens een privéverzameling afkomstig van de Houtense lokale historicus L.M.J. de Keijzer (1930-1995) die van 1954-1989 werkzaam was bij de gemeente Houten. Hij beheerde de door de burgemeester A.B. Haefkens in 1951 opgezette gemeentelijke
Oudheidkamer. De Oudheidkamer kwam in 1980 onder beheer van O.J. Wttewaall. Enkele jaren later werd de Oudheidkamer opgeheven en werd de verzameling met historische en archeologische voorwerpen ondergebracht in het gemeentehuis. Het oudste deel van de in deze inventaris opgenomen documentatie is te beschouwen als het ‘werkarchief’ van die voormalige Oudheidkamer.
De documentatie bevat daarnaast items mede-afkomstig van de Archeologische Werkgroep 'Leen de Keijzer'. Zie voor archeologische en bouwhistorische werktekeningen tevens de THA Houten (toegangs 353).
Gelet op de verwantschap tussen documentaties en de Collectie Losse Aanwinsten
(toegang 022) wordt geadviseerd tevens de sectie ‘Houten’ uit die collectie te bezien.
De verzameling is dynamisch van aard. Nieuwe losse aanwinsten worden aan de inventaris toe- en tussengevoegd en krijgen dan een nummer volgend op het laatst toegekende nummer. Het komt voor dat al bestaande nummers nadien zijn (en worden) aangevuld. De verzameling kende op het moment van vorming in november 2016 de inventarisnummers 1-190. In december 2019 zijn toegevoegd de nummers 191-217 en in februari 2020 de nummers 218-237. De omvang bedraagt nu circa 8 meter.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
2. Houten
033 Documentatie Houten, 't Goy, Schalkwijk, Tull en 't Waal
Inventaris
2.
Houten
Kenmerken
Datering:
ca. 1910-2019
Plaatsnaam:
Houten, 't Goy, Schalkwijk, Tull en 't Waal
Omvang:
5,20
Openbaarheid:
Geheel
Herkomst:
Documentatie_H
Auteur:
A.A.B. van Bemmel
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 033 Documentatie Houten, 't Goy, Schalkwijk, Tull en 't Waal ca. 1910-2019
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 033
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS