HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Zoekpagina in archieven en inventarissen


Uw zoekacties:
x263 Gemeentebestuur Amerongen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

263 Gemeentebestuur Amerongen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
De bewerking van 2012 vloeide voort uit het feit dat, sinds 2008 aan het archief nog een aantal stukken was toegevoegd dat in de inventaris verwerkt moest worden. De omvang van deze toe te voegen stukken was 2,5 strekkende meter. Het ging hierbij om de inventarisnummers 3056-3115.
Daarnaast is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de inventaris nog eens na te lopen op zaken die duidelijk verbetering behoefden. Dat was met name het geval bij stukken die de periode 1936-1980 besloegen, dat wil zeggen de inventarisnummers 1-1590. De meeste dossiers moeten nog geschoond worden, waarschijnlijk het gevolg van de keuze van de bewerkers om niet op stuksniveau maar op dossierniveau te selecteren. Volgens schatting zou, door wel op microniveau te schonen, zeker 10 strekkende meter bespaard kunnen worden. Daarnaast zijn de beschrijvingen van wisselende kwaliteit; in een aantal gevallen zijn deze daarom aangepast. Tenslotte waren bestanddelen die uit meerdere deel- of facetdossiers bestonden niet nader gespecificeerd. Bij de beschrijving werd volstaan met de vermelding van het aantal omslagen, pakken e.d., zonder deze in de beschrijving nader te specificeren. Dit aan te passen kostte veel tijd. De aanpassingen van deze inventaris betreffen, zoals gezegd, alleen de in het oog springende gevallen. De rest van het betreffende archiefgedeelte is niet gereviseerd en bevat nog de nodige verbeterpunten. De gebruiker neme hier nota van.
In het kader van deze bewerking in 2012 zijn diverse stukken ter vernietiging afgevoerd. Voor zover het om dossiers ging is hiervan een lijst opgemaakt met vermelding van de vernietigingscategorie en de vernietigingstermijn. Deze bevindt zich in het inventarisatie-annex bewerkingsdossier van dit archiefnummer. De afgevoerde dossiers en de uit de dossiers verwijderde losse bescheiden werden vernietigd op grond van de Vernietigingslijst van 1983 en de Selectielijst van 2005.
Van januari t/m april 2019 heeft E. Hinders de inventaris hernummerd. In de oude inventaris hadden de dossierbestanddelen en de archiefstukken willekeurige volgordenummers gekregen. De nieuwe nummering is opeenvolgend. Het voordeel is dat stukken die bij elkaar horen ook materieel bij elkaar staan. Tijdens de hernummeringsaktie bleek dat er 2 strekkende meter in het archief zat waarvan de stukken niet waren beschreven. Deze stukken zijn alsnog geïnventariseerd en beschreven in de inventaris. Als leidraad is hierbij gebruik gemaakt van de Basisarchiefcode van de VNG. Het archief heeft een lengte van 85 strekkende meter.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
2. Nadere Toegangen
3. Zoekgeraakte stukken
Inventaris
Kenmerken
Datering:
(1875)1936-2005(2008)
Plaatsnaam:
Amerongen
Omvang:
85.00
Openbaarheid:
beperkt
Soort archief:
Archieven van gemeentelijke organen
Herkomst:
Wet
Auteur:
J. Faber en J. Piepenbrock (gedeelte 1936-1980), K. Wildenbeest (gedeelte 1981-2005); aanvullingen en mutaties door D. Ruiter en E. Hinders
Rechtsvoorgangers:
Gemeentebestuur Amerongen / Gemeentebestuur Utrechtse Heuvelrug
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
RHC Zuidoost Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 263 Gemeentebestuur Amerongen (1875)1936-2005(2008)
VERKORT:
NL-WbdRHCZOU. 263
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS