HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Zoekpagina in archieven en inventarissen


Uw zoekacties: Bouwvergunningen Bunnik
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Begin 1974 uitte de maatschappelijke onvrede van met name de jongeren in Cothen zich in de oprichting van een eigen lokale politieke partij: Cothen 2000. (Toentertijd stond '2000' in Nederland voor 'vooruitgang' en 'toekomstgerichtheid'.) Met openlijke steun van de lokale KWJ (Katholieke Werkende Jongeren) en KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) werd een campagne opgezet die was gericht op de toen aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.
Gesprekken met de lokale KVP (Katholieke Volkspartij) leidden tot een akkoord: de 'lijst Cothen 2000' werd opgenomen in de KVP-lijst. Twee kandidaten (waarvan één met voorkeursstemmen) kwamen in de nieuwe gemeenteraad (zeven zetels). Al na enige maanden bleek dat de samenwerking met de rest van de KVP-fractie geen gelukkige was en zijn de twee raadsleden daar uit gestapt. Ze zijn verder gegaan als de fractie Cothen 2000. Cothen 2000 begon, een unicum in de gemeente, met openbare voorbesprekingen van de raadsvergaderingen.
In 1978 deed Cothen 2000 als zelfstandige partij mee aan de raadsverkiezingen en behield de twee zetels. Dat bleef zo tot 1990 toen Cothen 2000 drie zetels behaalde, een coalitie-akkoord sloot met het CDA en één van de twee wethouders leverde. Om te voldoen aan de gewijzigde Kieswet had de partij inmiddels besloten een officiële vereniging te worden (24 november 1989). Bij de verkiezingen van 1994 werd de raad uitgebreid tot negen zetels waarvan Cothen 2000 er drie behaalde. De samenwerking met het CDA werd voortgezet en ook bleef één van de wethouders afkomstig uit Cothen 2000.
Gelet op de samenvoeging van de gemeente met Wijk bij Duurstede per 1 januari 1996 heeft de partij zichzelf toen opgeheven. Niet is besloten om juist omwille van die samenvoeging door te gaan; een optie waarover, met vooruitziende blik, overigens al in 1974 was gesproken.
Het archiefje is deels op 15 september 1998 en deels op 15 mei 2010 door de heer A.G. van Bemmel te Cothen (inclusief aanvullingen van de heer A.A.B. van Bemmel te Wijk bij Duurstede) aan het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug respectievelijk aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht geschonken.
Het heeft een omvang van 0,75 m1, telt zes inventarisnummers en is chronologisch geordend per raadsperiode. Er zijn geen beperkingen op de openbaarheid.
Kenmerken
Datering:
1974-1995
Plaatsnaam:
Cothen
Omvang:
0.75
Openbaarheid:
beperkt
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Herkomst:
Particulier
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 088 Politieke partij Cothen 2000 1974-1995
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 088
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS