HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Zoekpagina in archieven en inventarissen


Uw zoekacties: Bouwvergunningen Cothen
x470 Documentatie Vianen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

470 Documentatie Vianen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Per plaats c.q. (voormalige) gemeente is door het RHC ZOU een verzameling documentatie gevormd. Daarnaast bestaat er een Documentatie Algemeen (167) die het gehele werkgebied van het RHC ZOU bestrijkt.
Het gaat in beginsel om veelal schriftelijk materiaal (ook in fotocopie-vorm) zoals krantenknipsels, aantekeningen en folders. Het gaat in beginsel niet om afbeeldingen (kaarten/foto’s/affiches in Topografisch Historische Atlassen: THA's), boeken/series tijdschriften/atlassen (bibliotheek) en brochures (bibliotheek/Collectie Losse Aanwinsten). In zeker opzicht vormen verzamelingen documentatie een ‘rest-categorie’. Geadviseerd wordt ook de Collectie Losse Aanwinsten (022) en de THA Vianen (018) te bezien.
De documentatie bestaat voor het overgrote deel (inv.nrs 1-163) uit items uit de collectie van Ko Ruijter (1949-2014). Hij was bijna 39 jaar verbonden aan het gemeentearchief Vianen, actief in het Museum Vianen en in de Historische Vereniging 'Het land van Brederode' waarvoor hij artikelen in het verenigingsblad 'In het land van Brederode' schreef. Via de gemeente Vianen is de collectie in november 2015 overgedragen aan het RHC ZOU en daar geïnventariseerd waarbij de door Ruijter gehanteerde indeling leidend is geweest. Boeken zijn opgenomen in de bibliotheek, foto's in de THA Vianen en enkele items in de Collectie Losse Aanwinsten. Enkele zaken zijn overgebracht naar het Museum Vianen. De collectie bestaat merendeels uit fotocopieën van gedrukte artikelen en van stukken uit het gemeentearchief Vianen, uit krantenknipsels en uit aantekeningen over historische onderwerpen aangaande Vianen uit de periode 17de-20ste eeuw. De collectie bevat ook enkele originele items.
Als er voor een stuk beperkingen gelden ten aanzien van de openbaarheid, is dat in de inventaris met een asterisk (*) aangegeven.
De verzameling is dynamisch van aard. Nieuwe aanwinsten worden aan de inventaris toegevoegd en krijgen dan een nummer volgend op het laatst toegekende nummer. De verzameling kende op het moment van vorming in december 2019 de inventarisnummers 1-189.
De omvang van dit archief is 4,2 m1. Het is geheel openbaar.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
1. Ko Ruijter persoonlijk
2. Huis en geslacht Brederode
3. Vianen (historie) algemeen
4. Kerken en religie Vianen
7. Personen en families
8. Hagestein en Everdingen
9. Andere herkomst
Kenmerken
Datering:
ca. 1970-2018
Plaatsnaam:
Vianen
Omvang:
4.20
Openbaarheid:
geheel
Herkomst:
Documentatie_V
Auteur:
Ad van Bemmel
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
RHC Zuidoost Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 470 Documentatie Vianen ca. 1970-2018
VERKORT:
NL-WbdRHCZOU. 470
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS