HOME

 NIEUWS
Nieuws
Agenda
Nieuwsbrieven

 ZOEKEN
Archievenoverzicht
Doorzoek de bronnen
Via archieven.nl
Kranten
Beeldbank
Bibliotheek

 ORGANISATIE
Adresgegevens
Werkgebied
Bestuur, medewerkers
Beleidsstukken
Jaarstukken

 DIENSTVERLENING
Reserveren stukken

 LOKALE HISTORIE

 COLLECTIE DEYS
In de bibliotheek
In de beeldbank

 KROMME RIJN
   SYMPOSIUM


 VRIEND WORDEN?

 LINKS
Dagboek Duitse keizer ook in bibliotheek van het RHC


Het zojuist verschenen dagboek van Sigurd von Ilsemann, adjudant van ex-keizer Wilhelm II, is ook in de bilbiotheek van het RHC te vinden en op de studiezaal te raadplegen.

Naast het dagboek heeft het archief ook veel oorspronkelijk materiaal over de ex-keizer. In de notariele archieven zijn diverse akten te vinden, bijv. in die van 4 juli 1927. De Wijkse notaris Henricus Jacob van Heijst is naar Huis Doorn gereisd om daar getuige te zijn bij het passeren van een akte door "Seine Kaiserliche und Konigliche Majestat der vormals regierende Deutsche Kaiser und Konig von Preuszen, Wilhelm der Zweite von Preuszen, in Haus Doorn wohnhaft, [und] Seine Kaiserliche und Konigliche Hoheit der vormalige Kronprinz der Deutschen Reiches und von Preuszen, Wilhelm von Preuszen, in Schlosz Oels (Schlesien) wohnhaft, [und] Seine Konigliche Hoheit Wilhelm, Prinz von Preuszen, in Potsdam wohnhaft.

Zij maken een zogenaamd Erbvertrag. Dit is in het Duitse recht de tweede mogelijkheid, naast een testament, om je nalatenschap te regelen. Het verschil tussen beiden is dat een Erbvertrag meer verplichtend is naar de nakomelingen, en samen met hen wordt opgemaakt. Het is, in tegenstelling tot een testament, dan ook moeilijk te herroepen.

Kijk op de homepage voor de openingstijden van de studiezaal en neem gerust een kijkje in dagboek en archiefbronnen.